Gatuvåldet fortsatt vanligt i Skåne

Gatuvåldet i Skåne fortsätter att ligga på en av de högsta nivåerna i landet. Det är det oprovocerade våldet som är svårast att komma åt.

Brott på gatan, som misshandel, rån, hot och våld mot tjänsteman i gatumiljö, minskade marginellt från 2050 anmälda brott de första fyra månaderna förra året, till 2012 stycken samma period i år. Men det är en typ av brott som är ytterst svårt att kontrollera och skillnaderna mellan åren beror ofta på tillfälligheter.

- Den här typen av brott kan inte polisen påverka i någon nämnvärd grad, säger polisinspektör Lennart Mårtensson.

Statistiskt sett är det vanligaste offret för gatuvåldet är en yngre man som går över Gustav Adolfs torg i Malmö, på väg till eller från krogen. På dagtid är det framför allt äldre människor som blir offer.

Gatuvåldet är vanligast i storstadsregionerna och majoriteten av alla brott begås i de centrala delarna av städerna. Oftast är alkohol eller droger med i bilden. I Skåne har polisen de senaste åren noterat en ökning av gäng och gängslagsmål, som också räknas till gatuvåldet. Men enligt Lennart Mårtensson är det är det oprovocerade våldet som är värst.

- Det behöver inte vara många beröringspunkter mellan offer och gärningsman vid oprovocerade misshandelsfall, säger han.

anna.gjores@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista