Lokalvårdare ersätter klassmorfar

De klassmorfäder som finns på Malmös skolor borde ersättas med att lokalvårdare städar skolan under dagtid. Det tycker fackförbundet kommunal som tillsvidare säger nej till nyrekrytering av klassmorfäder. Gilbert Linderoth är ordförande i kommunal sektion 37 i Malmö.

Klassmorfäder är äldre män som varit arbetslösa eller långtidssjukskrivna och som ska fungera som en extra resurs i skolan. De är projektanställda under en tvåårsperiod och deras lön betalas till största delen av länsarbetsnämnden.

Inger Wennerberg, ordförande i Ideella föreningen klassmorfar för barn i Skåne län, säger till P4 Radio Malmö hus att hon tycker förslaget om att ersätta dem med städpersonal på dagtid är mycket märkligt, eftersom de har ett annat jobb att sköta, medan klassmörfädernas jobb är att ha tid med barnen.

Men Gilbert Linderoth säger att det är oklart vilka arbetsuppgifter de ska utföra och vilken utbildning som krävs av en klassmorfar och att de ersätter tillsvidareanställdpersonal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".