Skåne

Små bioenergianläggningar utvecklas

1:40 min

Brittiska BP satsar på bioenergi i Lund. Företaget REAC Fuel, som vill utveckla småskalig gårdsproduktion av biobränslen har nyligen fått riskkapital från bland annat oljejätten och nästa år ska en testanläggning stå färdig.

– Anläggningen blir fem till sex meter hög, här kommer att vara fullt med utrustning, säger bolagets vd Anders Carlius.

Än så länge är det bara en industritomt men nästa år ska testanläggningen stå färdig och mer folk ska anställas i bolaget. Allt bygger egentligen på en idé som Anders Carlius morbror Rune Ekman haft under många år, att omvandla jordbruksprodukter, biomassa, till biodiesel eller annat biobränsle och att bygga anläggningar så små att de kan lämpa sig för gårdsproduktion av drivmedel.

– Ett par gårdar kan gå ihop. De kan använda till egna maskiner eller sälja, säger Anders Carlius.

Om allt går som det ska hoppas Anders Carlius att de första enheterna ska kunna levereras om några år. Företaget har funnits sedan 2006, men först nu börjar det ta riktig fart. REAC Fuel har nyligen fått 40 miljoner kronor i riskkapital av de amerikanska fonderna Vantagepoint och Sustainable Technologies Fund och från oljebolaget BP. Men att få svenska investerare intresserade var inte så lätt.

– Vi har sökt runt i Sverige och Norden, men vi har inte hittat investerare här. Ofta har man haft varit svårt att tro att vår teknik är så bra som vi säger, berättar Anders Carlius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista