Lunds förlossning klar om nio månader

Idag inleddes ombyggnaden av förlossningsavdelningen på Universitetssjukhuset i Lund. Sedan mitten på åttiotalet har det funnits planer på att bygga om förlossningsavdelningen.

Det har tidigare blivit nedprioriterat på den politiska dagordningen och man har inte heller haft klart för sig hur man skulle utveckla kvinnosjukvården, säger Gunilla Björnstad, avdelningsansvarig barnmorska i Lund.

Men nu har det kommit till en gräns där det inte går att vänta med en ombyggnad längre. Det är verkligen efterlängtat, säger hon. Det mesta höll på att förfalla.

Vi hade t ex bara två toaletter till tio mammor. Nu blir det en höjd hygienisk standard, mammorna får dusch och toalett på rummet. Och så finns en extrasäng till pappan, som kan sova över. Vi får ett bra kök och vi får ett isoleringsrum för infekterade patienter med ingång utifrån, säger Gunilla Björnstad.
Om nio månader ska ombyggnaden vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista