Certifiering skapar trygghet i Helsingborg

Nu ska boendet bli säkrare för Helsingborgarna. På måndagen genomfördes för första gången i Skåne en Trygghetscertifiering av ett helt bostadsområde. Det är kvarteret Rosenknoppen på Planteringsvägen i Helsingborg som är först ut.

Men säkerhetsarbetet i kvarteret Rosenknoppen är inte helt nytt. Redan för några år sedan gjorde man från Helsingborgshem en första genomgång av säkerheten för de boende.

elsingborgshem samarbetar med BRÅ, brottsförebyggande rådet och försäkringsbolagen i den här frågan. Tillsammans har de arbetat fram ett protokoll med sextio punkter som gäller säkerheten. 25 av de här punkterna är så kallade kravpunkter som måste uppfyllas.

Exempel på kravpunkter är att det ska finnas brandvarnare i alla lägenheter, trapphusen ska ha god belysning och att alla lägenhetsdörrar ska vara försedda med godkänt lås. Alla dessa 25 punkter måste vara uppfyllda för att området ska vara godkänt.

De övriga 35 punkterna på listan är så ska minst 50 % vara uppfyllda det kan gälla saker som att fastigheten ska ge ett välvårdat intryck om det finns jordfelsbrytare installerade i lägenheterna och om det finns nödtelefon i hissen. Under inspektionen idag blev det mesta godkänts men vissa detaljer fick kritik av BRÅ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista