Ingen rökning på stadion

Igår kväll var det premiär för rökfria läktare på Malmö Stadion. Under MFF:s match mot Kalmar FF fick inga cigaretter tändas, främst för ickerökarnas skull.

Parollen var att ”Ingen skall utan eget val utsättas för rök i sin omgivning.”

- MFF och Malmö stad försöker att inte ha några passiva rökare utan vi hänvisar rökarna till fyra olika rökzoner, sa Lars Göran Schütt från Fritidsförvaltningen, som jobbar med drogprevention i Malmö Stad och var på plats vid stadion under matchen. 

- Målsättningen är ett rökfritt stadion men delmålet är rökfria läktare.

Det är för att det inte ska bli en alltför stor omställning för rökare som man börjar så smått med att bara ha rökfritt på läktarna. Av stadions 20 000 rökare så är det statistiskt sett 4000 som röker enligt Lars-Göran Schütt, och nu får dom bara blossa i särskilt avsedda zoner.
Antirökprojektet drivs av Malmö Stad genom fritidsförvaltningen och miljöförvaltningen, av föreningen VISIR - vi som inte röker, och av Region Skåne.

Alla utom en som P4 Radio Malmöhus talade med vid gårdagens match på stadion var positiva till rökstoppet på läktarna.

tora.dahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista