Drakabyggets Jörgen Nash är död

Konstnären och författaren, professor Jörgen Nash är död. Nash var bland annat känd för sitt konstnärskollektiv som han startade i Drakabygget norr om Örkelljunga.

Nash föddes med efternamnet Jørgensen i Vejrum utanför Struer på Jylland. Nash bytte dock sitt efternamn för att distansera sig från sin berömde bror, målaren och bildhuggaren Asger Jorn.

Innan Jörgen Nash inledde sin konstnärliga bana ingick han bland annat i den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Bland annat blev han arresterad i Berlin dit han rest med några kamrater för att undersöka möjligheterna att sabotera den tyska flygindustrin under kriget.

I början av 60-talet etablerade Jörgen Nash sitt berömda konstnärskollektiv i Drakabygget norr om Örkelljunga. Här fann flera hundra konstnärer inspiration och stöd under ett par decennier. Mest känd blev Nash för alla otaliga happenings på Drakabygget, inte alltid sedda med så blida ögon bland människorna i frikyrkliga Örkelljunga.

I Danmark var Jörgen Nash också mycket känd som författare, och i sin biografi från 1997 erkände Nash att det var han som i april 1964 högg huvudet av den danska nationalsymbolen den lille havefrue på Langelinie Köpenhamn. Huvudet slängde han sen i en mosse.

– Det var fel gjort skrev Nash i sin biografi, men gjort är gjort konstaterade han också lakoniskt.

Under åren blev Jörgen Nash flerfaldigt belönad, bland annat blev han hederskonstnär vid den kungliga danska konstakademin.

Under senare år blev också Jörgen Nash profet i sin egen hembygd. Genom ett intensivt arbete kunde häromåret portarna öppnas till Drakabyggets konsthall i Örkelljunga. En konsthall som speglar Drakabygget och Frihetens Verkstad och som är ett svenskt-danskt konstcentrum.

Jörgen Nash dog i sitt hem 84 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista