Cykelringen förlorade i arbetsdomstolen

Företaget Cykelringen i Malmö gjorde sig skyldig till en allvarlig kränkning av föreningsrätten när en anställd fick sluta sedan hon engagerat sig i facket. Det slog arbetsdomstolen fast i en dom idag. Företaget döms att betala 100 000 kronor i skadestånd till den före detta anställda och 100 000 kronor till fackförbundet Handels.

Våren 2002 fick en kvinna en provanställning i butiken Cyckelringen i Malmö. Men efter bara två veckor på det nya jobbet blev hon inkallad till butikschefens kontor fick reda på att provanställningen skulle upphöra.

Butikschefen menade att anledningen var att företagets ledning i Stockholm inte accepterat att kvinnan under sina veckor på jobbet börjat engagera sig i facket.

Men Cykelringens ägare har hel tiden hävdat att anledningen till att kvinnan inte fått jobbet var att hon inte passade in i gänget. Men i dagens dom från arbetsdomstolen slår man fast att cykelringen har gjort sig skyldig till en allvarlig kränkning av föreningsrätten.

Företaget döms att betala ett skadestånd på 100 000 kronor till den före detta anställda och lika mycket till fackförbundet Handels. De ska också betala Handels rättegångskostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".