Etniska vårdambassadörer rätar ut missförstånd

Allt för ofta uppstår missförstånd inom sjukvården mellan svensk vårdspersonal och patienter från andra kulturer. I Helsingborg utbildas nu 16 invandrarkvinnor från olika länder i bland annat kvinnohälsa, egenvård, kulturmöten och hur svensk sjukvård fungerar.

Kvinnorna får också lära sig presentationsteknik eftersom de efter utbildningen själva ska bli informatörer och kontaktpersoner för andra kvinnor med samma modersmål.

– Jag fick höra från invandare att svenska läkare inte tar folk på allvar, ger inga mediciner och från sjukvårdspersonalen har jag hört flera kommentarer, bland annat att invandrare överdriver sina smärtor. Då kände jag att utbildning och information behövdes, säger Gabriel Jatta på utvecklingsnämnden som kom med idén till projektet.

Ofta missförstånd
Gabriel Jatta har jobbat mycket med kulturmöten och med sex- och samlevnadsfrågor och han har många exempel på hur fel det kan gå när människor från en annan kultur och utan tillräckliga språkkunskaper möter den svenska sjukvården.

Ideellt projekt
Projektet är helt ideellt men för att man ska kunna betala föreläsare som kommer så får man visst ekonomiskt stöd från Region Skåne. Även Helsingborgs kommun bidrar med bland annat lokaler. Kvinnorna själva tycker att utbildningen är guld värd.

– Efter loven när vi har slutat så går man på tårna och väntar på nästa gång, för man har massa frågor, säger Sarjoeh Sanneh, ursprungligen från Gambia, en av de kvinnor som går utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista