Enklare genomresa till Bornholm

Kommunerna i sydöstra Skåne kräver nu tillsammans med Bornholms kommun att det ska bli enklare för danskar att ta sig mellan Bornholm och Köpenhamn via Sverige.

I ett brev till de båda ländernas statsministrar uppmanar nu kommunerna dem att omedelbart införa en transitkorridor genom Sverige tills den svenska lagstiftningen ändras. För det är den svenska lagen som krånglar till det för de danska resenärerna.

– Det krävs till exempel kontinuerlig avmaskning av hunden, tio veckor före du reser eller om du tillhör en skytteförening så måste du ansöka om att få ta med dig ditt vapen flera veckor före och det hindrar spontana resor, säger Thomas Lantz (m), ordförande i Sydöstra Skånes samarbetskommitté (SÖSK).

Har utretts tidigare
Förra årets gjordes en utredning om vilka problem danskar stöter på när de ska resa till eller från Bornholm via Sverige. Utredningen skickades till både den danska och svenska regeringen, men inget hände.

Vill ha transitkorridor
Man bestämde sig då för att vända sig direkt till de båda ländernas statsministrar för att uppmärksamma dem på problemet.

– Om de nu inte kan ändra lagen så snabbt som vi vill kan man ju åtminstone skapa en transitkorridor för dem som vill röra sig mellan Köpenhamn och Bornholm, säger Thomas Lantz.

Då behöver lagstiftningen inte ändras?

– Jo, men detta underlättar för den vanliga människan redan nu och sedan har man tid på sig att förändra lagstiftningen så att det blir en klok tillämpning, säger Thomas Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".