Romer berättar om sig själva

Nu finns chansen att se romers berättelser om sig själva. Genom en unik TV-produktionsutbildning, har elva romska TV-producenter utbildats på Kvarnby folkhögskola i Malmö.

– När romerna och andra minoritetsgrupper fick sitt minoritetsskydd i grundlagen fick de också rätt till sändningar i public service-kanalerna. Då tyckte vi att vi skulle vara snabba och gripa chansen och se till att vi utbildar unga, duktiga romer så att de själva kan göra egna TV- och radioprogram, säger Jan Linell, utbildningens huvudman.

Klar fördel
Eleverna har fått en allmän utbildning i att producera TV och meningen är att de skall kunna vara med i alla produktioner.

– Men de har ju en chans i det att public service har fått ett uppdrag av staten att göra program av och med romer, och då ligger de först i kedjan. Redan nu har två elever fått förfrågan om jobb inom public service, säger Jan Linell.

Vill få bort fördomar
Den 1,5 åriga utbildningen är nu inne i sin slutfas. Flera inslag har redan producerats tillsammans med Utbildningsradion och sänts på SVT. Studenternas slutproduktion har blivit ett studiomagasin med flera inslag om romer.

– Vi vill berätta för allmänheten om oss romer för att få bort alla fördomar, säger Stefan Sarközi, en av studenterna.

– Målet är att vi ska få medel så att kan starta vårt eget produktionsbolag, säger Dragan Lärlund, färdigutbildad TV-producent.

Elevernas slutproduktion sänds på Tv Malmö, måndagen den 24 maj, klockan 21.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".