Scandlines hotas av skattesmäll

Färjerederiet Scandlines i Helsingborg skall, enligt en dom i länsrätten, betala 22 miljoner kronor i utebliven tobaksskatt, skattetillägg och ränta.

Enligt Skatteverket har försäljningen av skattefria cigaretter varit organiserad på ett sätt att det inte har varit meningen att de skall konsumeras ombord.

– Jag tror alla förstår att det handlar om mycket pengar. Det handlar om en väsentlig del av vår försäljning ombord. Skulle vi bli eftertaxerade för det är det så klart ett hårt slag mot färjetrafiken, säger Joakim Kenndahl, pressansvarig på Scandlines.

Konsumtion eller inte
Målet gäller en femmånadsperiod under 2001. Scandlines uppger att försäljningen är ämnad för konsumtion ombord. Men Skatteverket menar att det inte tillåtet att sälja om passagerarna tar med sig varorna iland och menar att handeln i båtarnas butiker har inte skett på sådant sätt att det varit meningen att tobaken ska rökas ombord. Men där går meningarna isär.

– Vi ser hela fartyget som en enhet, därför kan man sälja cigaretter både i baren, i butiken och till exempel vid kafeterian, men Skatteverket delar inte den uppfattningen, säger Joakim Kenndahl.

Eftertaxeringen kan växa
Scandlines skall överklaga länsrättens dom till kammarrätten men om rederiet förlorar i samtliga instanser finns risk att Scandlines eftertaxeras även för perioder efter 2001, då den aktuella prövningen gjordes, vilket i så fall skulle innebära stora förluster för rederiet.

– Det handlar om mycket pengar och det är klart att det är ett stort bakslag för oss men jag tror inte att det hotar verksamheten, säger Joakim Kenndahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".