Vikingsson åtalad för bokföringsbrott

På måndagen inleddes rättegången mot affärsmannen Lars Vikingsson i Helsingborgs tingsrätt. Han har förmedlat arbetskraft från Polen och Baltikum. Lars Vikingsson står tillsammans med en kompanjon åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Vid förhandlingarna idag behandlades de första punkterna i åtalet, det vill säga bokföringsbrott. Det handlar om ett antal kommanditbolag som Vikingsson varit inblandad i som inte lämnat in någon bokföring. Åklagare Gina Kezovska menar att det var Lars Vikingsson som var ansvarig för dessa bolag. Något som han själv nekar till.

Han säger att han bara varit ombud för de aktuella firmorna och därmed inte ansvarig för någon bokföring.

– Jag har bara varit apan jag har inte halat positivet, säger Lars Vikingsson

Efter att åtalspunkterna presenterats av Gina Kezovska höll Lars Vikingsson själv ett anförande där han förklarade sin oskuld. Men sen vägrade han att svara på några som helst frågor från åklagaren.

Något som inte spelar någon roll säger Gina Kezovska:.– Mitt åtal bygger framförallt på den övriga muntliga bevisningen och på den omfattande skriftliga bevisningen i fallet, säger hon

Lars Vikingssons försvarsadvokat Stefan Rosell förklarar varför hans klient inte är beredd på att svara på några frågor från åklagaren.

– Han menar att den information som han delgett rätten är tillräcklig, säger Stefan Rosell

När förhandlingarna återupptas 11 juli kommer man behandla frågorna om skattebrott.

– Min klient är inte skyldig till något sådant. Det här handlar om bolag som är registrerade i Storbritannien och där har de betalat skatt. Momsen här i Sverige har betalats av kunderna, så den svenska staten har inte förlorat ett öre, säger Stefan Rosell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".