Danskt samråd om Barsebäcksverket

Vid ett samrådsmöte i Köpenhamn på måndagen fick danskarna för första gången möjlighet att säga vad det tycker om kärnkraftverket Barsebäck direkt till verkets ledning.

Samrådsmötet i Köpenhamn i går är det första där den danska allmänheten fått chansen att ställa ledningen för Barsebäcksverket mot väggen. Men det var inte många som tog chansen. Den danska allmänheten uteblev helt och förutom ett stort medieuppbåd fanns ett antal opinionsbildare och intresseorganisationer på plats.

De flesta frågorna handlade om hur Barsebäck kan klara ett angrepp från en terroristorganisation.
– Efter elfte september kan man inte längre prata om vad som är sannolikt eller inte när det gäller vilka olyckor som kan drabba ett kärnkraftverk och att vi därför måste ta konsekvenserna av en olycka på större allvar nu än tidigare, säger Tarjei Haaland som representerade Greenpeace.

– Om någon skulle köra ett flygplan rakt in i Barsebäcksverket är det större risk att det blir en härdsmälta än att det inte blir det, så dålig är säkerheten, säger kärnkraftkonsulten Lars Olof Höglund. Han har i många år försökt övertyga Statens Kärnkraftsinspektion om att säkerheten vid de svenska kärnkraftverken är för dålig och han menar att Barsebäck struntar i riskerna med en terrorattack.

Trots att den danska allmänheten inte kom till mötet var ledningen för Barsebäcksverket hårt ansatt av frågor från de olika intresseorganisationerna. Och de var besvikna på att verkets säkerhetschef Göran Larsson av sekretesskäl inte kunde berätta hur skyddat Barsebäck är mot ett terrorattentat.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".