Skolmassaker planerades i Malmö

En 16-årig pojke i Malmö sitter häktad misstänkt för att planera att skjuta lärare på en skola och sen spränga Slottsstadens skola.

I hemmet hittade polisen dels ett jaktgevär, men även kemikalier som kan användas för att tillverka bomber. Pojken och två yngre kamrater skull enligt brottsmisstankarna använda vapnet och sprängämnena för att mörda både lärare och elever på skolan för att sedan ta sina egna liv enligt samma mönster som vid amerikanska skolmassakrer.

Sedan början av maj sitter 16-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord, det vill säga han har förberett och planerat dåden. Hans två kamrater har erkänt inblandning och är nu släppta, delvis på grund av sin låga ålder.

16-åringen själv nekar till brottet men ett starkt bevis mot honom är de datordagböcker som polisen hittat. I dagböckerna framgår det tydligt vem 16-åringen prata med, hur brottet planerats och vilka förberedelser som gjorts.

Senast om en ska åtal väckas, och bevisningen mot 16-åringen anses vara så stark att Malmö tingsrätt häktat honom på sannolika skäl misstänkt, det vill säga den högre graden av misstanke.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista