Hemlighetsmakeri om massakerplaner

Det råder fortfarande stort hemlighetsmakeri omkring fallet med den 16-åring som misstänks för att ha planerat att döda flera personer på sin förra högstadieskola i Malmö. 16-åringen har suttit häktad sedan den 3 maj misstänkt för bland annat stämpling till mord.

Misstankarna grundar sig bland annat på att polisen hittat ett jaktgevär som pojken förvarade hemma. Dessutom hittades kemikalier för att framställa sprängämnen och framförallt en utförlig beskrivning över vilka som skulle dödas, i pojkens dator, och hur detta har planerats.

Ytterligare två yngre personer har varit aktuella men släppts, och idag skulle det hållas häktningsförhandlingar mot en 19-åring som misstänks ha haft samröre med 16-åringen. Men även den 19-åringen har släppts. Misstankarna mot honom handlar enligt hans advokat Peter Gabrielsson, om rån och häleri.

Tanken var att åtal mot pojken skulle ske i morgon, men åklagare Anders Pettersson kommer troligtvis att behöva mera tid.

Den misstänkte 16-åringen går nu på gymnasiet. Han är även misstänkt för andra brott som rån, anstiftan till rån och anstiftan till misshandel. Han har suttit häktad sedan den 3 maj, men enligt hans advokat Ulf Bjermer mår han förhållandevis bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista