Malmö

Ungdomsarbetslöshet i fokus

Reepalu (S): ”Den i särklass viktigaste satsningen”
1:33 min

Idag presenterade den rödgröna majoriteten i Malmö sin budget för 2011. Den gav inte utrymme för några stora nysatsningar men inte heller några dramatiska nedskärningar. Det viktigaste inför nästa år är enligt kommunalråd Illmar Reepalu att minska ungdomsarbetslösheten.

– Det är den i särklass viktigaste satsningen. Går man ut skolan ska man inte möta vuxenvärlden i arbetslöshet, säger han.

I budgeten syns satsningen bland annat genom en satsning på 15 miljoner på yrkespraktikplatser och på så kallade traineeplatser inom förvaltningsledningen.

Skatten kommer inte att höjas och när budgeten kompenserat för löne- och prishöjningar och befolkningsökning finns det inte mycket pengar kvar för nysatsningar.

Illmar Reepalu menar att det delvis beror på att kommunerna fått minskade bidrag.¨

– Vi har mött det genom att nästan alla förvaltningar i kommunen har varit tvungna att göra neddragningar under det här året för att anpassa sig till nästa års verksamhet, förklarar han.

Anders Skans från Vänsterpartiet är mest nöjd med satsningen på att sänka förskoleavgiften för de familjer med allra lägst inkomst.

– Det är det mest konkreta satsningen vi gör för att utjämna klyftor i Malmö, så den kan jag känna mig mest stolt över, förklarar han.

Kravet på föräldraledigas rätt till 30 timmars förskola gavs inte utrymme i årets budget men Anders Skans menar att man gemensamt inom de rödgröna hoppas kunna genomföra det under mandatperioden.

Miljöpartiets Fredrik Fernqvist framhåller de gröna skolgårdarna som en av de viktigaste satsningarna.

– Vi bryter upp asfalten på skolgården och låter barnen få en grön miljö där de kan springa och leka utomhus och det är vi väldigt glada för att vi fått igenom.

Han berättar att man hittills har skapat tio gröna skolgårdar i tio olika stadsdelar i Malmö och att det blir minst tio till de närmsta åren.

– De har visat ge både goda resultat i skolan och när det gäller hälsan hos barnen, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".