Helsingborgs kommunledning krävs på svar om H+-området. Foto: SVT Bild
Helsingborg

Länsstyrelsen kräver svar om H+

Lasse Olsson rapporterar
1:35 min

Länsstyrelsen i Skåne är kritisk till Helsingborgs planer för det nya cityområdet H+. Hur området påverkas av industrier och hamnverksamhet måste utredas, enligt yttrandet.

Länsstyrelsen och länsarkitekten är inte alls nöjd med Helsingborgs stads förslag till det så kallade H+-området där en ny stadsdel med sextusen bostäder och industrier ska växa fram på gammal industrimark sydväst om city intill Järnvägsstationen och hamnen.

Länsarkitekten Elisabet Weber berömer visserligen kommunen för en tydlig vision och höga ambitioner för att skapa en hållbar stadsdel. Men det räcker inte. Vi måste få veta mer, säger länsarkitekten i yttrandet.

Hamnen i Helsingborg är en av landets största och är av riksintresse. Kommunen har inte redovisat hur man tänker säkerställa hamnens framtida funktioner, skriver länsstyrelsen.

Och så är det den tungt trafikerade vägen till hamnen, den så kallade hamnleden. Den riskerar att bli en barriär mitt i bostadsområdet, bland cyklister och gångtrafikanter. I planen finns tre sträckningar. Man måste bestämma sig för en av dem innan den fördjupade översiktsplanen ställs ut, skriver länsstyrelsen.

Man är också tveksam till att kommunen vill förkorta skyddsavstånden till mellan 10 och 30 meter mellan bostadsbebyggelsen och väg och järnväg, speciellt som det ska gå farligt gods där.

Sedan pekar man också på att planens risk- och miljöbedömningar bara talar om stoft och kvävedioxid medan Västhamnsverket och värmeverket i hamnen släpper ut dioxiner, furaner, svaveldioxid och koloxid. Redovisa hur såna ämnen ska hanteras, uppmanar länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".