1 av 2
Annelie Lundquist Ekblad på Arbetsförmedlingena i Kristianstad. Foto: Linnéa Mattisson/SR
2 av 2
Klicka för grafik: Etableringslotsar
Skåne

Få lotsar begränsar flyktingars valfrihet

1:29 min

Nyanlända flyktingar ska snart få välja en etableringslots. Samtidigt flyttas ansvaret från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Men det är inte överallt det finns lotsar.

Lagen om etableringslotsar börjar gälla den 1 december. I Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Osby har flera företag ansökt om att få erbjuda etableringslotsar. Men till exempel på Österlen finns inga lotsar alls i nuläget, den närmaste finns i Ystad.

- Möjligheten att välja är ju ganska begränsad, säger Annelie Lundquist Ekblad som är ansvarig för etableringslotsarna på Arbetsförmedlingen i Kristianstad. Men hon betonar att åttiofem procent av flyktingarna som kommer till hennes område kommer till Kristianstad. Dessutom hoppas hon att det ska komma fler företag efter hand i de kommuner där det idag saknas etableringslotsar.

Ett av företagen som har ansökt om att få erbjuda etableringslotsar är Lernia. I Skåne satsar de på Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

Gabriella Pifrader är företagets ansvariga för etableringslotsar i södra Sverige. Hon är inte främmande för att ta sig an flyktingar på andra orter, men säger också att absolut flest kommer till Malmö och Kristianstad.

Lernia har ännu inte anställt en enda etableringslots än. Det vågar man inte förrän man ser att någon faktiskt väljer dem. Tills vidare får det gå bra med företagets jobbcoacher, som annars jobbar med arbetslösa.

Målet för etableringslotsen är att de nyanlända ska få ett jobb. Men på vägen dit ingår också att guida och lotsa i det svenska samhället.

Och Gabriella Pifrader tycker att Lernia har den kompetensen.

- Att möta människor kräver någon form av erfarenhet, och det säkerställer vi att vår personal har, säger hon. Hon säger också att man har resurser att anställa om intresset skulle visa sig vara stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista