Tuve Skånberg (KD). Foto: Magnus Mosén/SR
Skåne

Skånberg tveksam till Hägglund

Sju av de 19 kristdemokratiska ledamöterna i riksdagen ifrågasätter Göran Hägglunds ledarskap. Tuve Skånberg från Skillinge tvivlar på att Hägglund är ledare vid nästa val.

– Jag är inte övertygad om att Göran Hägglund är den som kommer att leda Kristdemokraterna i valet 2014, säger Tuve Skånberg.

Varför inte?

– Vi har haft tre val med valnederlag och vi har inte råd med ett fjärde. Och en av de faktorerna, en viktig faktor är att få en optimalt bra partiledare, säger han.

Ekot har talat med 17 av 19 Kristdemokratiska ledamöter i riksdagen. Sju av dem är mer eller mindre kritiska till Göran Hägglund som partiledare. Ingen säger rakt ut att han borde avgå, men flera tvivlar på att han är rätt person att leda partiet de närmaste åren.

En ledande Kristdemokrat säger att man misstar sig om man tror att det är en liten religiös sekt som står för kritiken. Några säger att Göran Hägglund måste ändra sitt ledarskap för att få deras fulla förtroende igen. Andreas Carlsson, ledamot från Jönköpings län, saknar tydlig politisk inriktning från Göran Hägglund.

Jag har sagt att det kommer att krävas mycket och jag tror att det är svårt för Göran Hägglund att återskapa sitt förtroende. Det jag är kritisk till och som jag också har upplevt är att det finns en bred kritik till ledarstilen med bristen på strategi och en tydlig politisk inriktning, förklarar Andreas Carlsson.

Kristdemokraterna fick 5,6 procent i senaste riksdagsvalet och tappade fem mandat i riksdagen. Partiet har tillsatt en framtidsgrupp som ska föreslå hur politiken ska utvecklas. 

Några riksdagsledamöter vill avvakta med kommentarer om Göran Hägglund är rätt ledare för KD framöver tills framtidsgruppen har presenterat sina slutsatser.

Men runt om i landet, så verkar Göran Hägglund ändå ha ett brett stöd. Tidningen Kristdemokraten har i sitt kommande nummer ställt frågor till partiets 26 distriktsordförande.

22 av dem har svarat och av dem är det bara representanterna från Uppsala, Kronoberg, Kalmar och Västra Götaland södra som inte har förtroende för Göran Hägglund som partiledare i framtiden. Otto von Arnold från Klagstorp är en av dem som stödjer partiledaren.

– Han pekar med hela handen och han vågar ta ansvar i en sådan här besvärlig tid som för Kristdemokraterna, våga ifrågasätta våra dogmer så att säga, säger Otto von Arnold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista