Parkeringsplatsen där den 78-åriga kvinna misshandlades. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Landskrona

Hovrätten höjer straffet efter p-platsdöd

Jens Ericson rapporterar
1:19 min

Den 24-årige man som av Lunds tingsrätt dömdes till ett år och tio månaders fängelse för att ha slagit ner och orsakat en 78-årig kvinnas död på en parkeringsplats i Landskrona fick idag sitt straff skärpt av hovrätten till två års fängelse.

Det var en vanlig måndag i slutet på mars och det äldre paret åkte till affären för att handla. En ordväxling med en 24-åring på en parkeringsplats slutade med att den äldre kvinnan låg svårt skallskadad på marken. Hon avled två dagar senare. Det var en händelse som upprörde många och som bland annat ledde till demonstrationer mot våld och hot mot åklagarens viktigaste vittne.

Under både tingsrätts- och hovrättsförhandlingarna har ord stått mot ord, men två vittnen, den avlidna kvinnans make och ett oberoende vittne, har båda sett hur 24-åringen slog den äldre kvinnan så att hon föll handlöst bakåt och slog huvudet i asfalten.

24-åringen har hävdat att han av misstag råkat knuffa kvinnan så att hon föll, men det faktum att han flydde från platsen, höll sig undan från polisen i flera dagar och ljög i de första förhören efter gripandet gör, enligt hovrätten att 24-åringens förklaring saknar trovärdighet.

Hovrätten beskriver våldet som livsfarligt, oprovocerat, hänsynslöst och grovt och skärper alltså straffet till två års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Hovrätten höjer också skadeståndet till 50 000 kronor i stället för de 25 000 som tingsrätten fastslog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".