Pia Gustavsson, arbetsförmedlingen, Malmö.
Skåne

Nyanlända flyktingar ska få jobb snabbare

1:43 min

Från och med nästa onsdag kommer Arbetsförmedlingen ta över ansvaret från kommunen för att nyanlända flyktingar ska integreras och framför allt få jobb snabbare.

Pia Gustavsson, chef för arbetsförmedlingen i Malmö menar att det är viktigt att fånga upp nyanländas kompetens tidigt.

– När man kommer hit så har man ju med sig erfarenhet och kompetens och ofta så är ju kompetens en färskvara och det innebär ju att det gäller för oss att ta vara på den kompetens man har så att man får en plats i samhället.

I Skåne kommer fyra särskilda team på olika orter hjälpa alla nyanlända med en etableringsplan som bland annat innebär att man ser över SFI-behov, få samhällsorientering, och en slags personlig coach kallad lots. Det ska enligt regeringen hjälpa de nyanlända att få jobb snabbt. Pia Gustavsson är positiv till den nya lagen.

– Vi kommer in tidigt, vi kan se över var den här kompetensen passar in, var kan personen få ett arbete?

Är det verkligen organisationen det varit fel på, är det inte bara jättesvårt att få jobb, framförallt om man inte behärskar språket eller har ett svenskt namn?

– Jo, visst är det svårt att få jobb. Men jag tror ändå att om vi hittar nya samverkansformer och jobbar tätare tillsammans, det tror jag kan vara en fördel, förklarar hon.

Ing-Marie Ljungqvist är arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen integration och ser bara positiva effekter av det nya sättet att arbeta på.

– Därför att det gäller att så tidigt som möjligt i processen träffa den arbetssökande så att man kan identifiera ett yrke och så att personen kan komma ut i arbete så fort som möjligt, säger hon.

Kan det finnas någon risk att en nyanländ flykting som ska ha ett jobb snabbt får ett lågstatusjobb, för att det är de jobben som är lättast att få när man inte har jättebra språkkunskaper till exempel?

– Vi ska ju validera den kompetensen som man har med sig från hemlandet. Meningen är ju att har man med sig betyg och intyg på att man har haft ett visst yrke så ska man ha möjlighet att arbeta med det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista