Här ska det bli nya boenden. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Staffanstorp

Kommun satsar på lantgårdar

Planarkitekten:”Många vill bo på landet”
1:41 min

Staffanstorp kan få två nya bostadsområden där småföretagare både ska kunna bo och arbeta. Tyngdpunkten ska ligga på odling och djuruppfödning.

– De verksamheter som kan tänkas här är odling, närproducerat, gårdsbutiker, hantverk och kanske ett hunddagis eller andra småföretagare som vill bo och arbeta på samma plats, Ann-Katrin Sandelius, planarkitekt, som planerar området.

Att ha höns eller kanske gäss i ett villaområde hör ju inte direkt till vanligheterna, men så kan det bli om kommunens planer blir verklighet. Sammanlagt sex områden med olika inriktning finns med i kommunens översiktsplan.

De två man kommit längst med är Trolleby, vid Fackarps by stax utanför Lund som är tänkt för småföretagare som vill etablera sig på landet och Myllan, vid Vallby. Där ska de boende ska kunna ägna sig åt småskaligt jordbruk med odlingsmöjlighet på tomten, växthus och speciella tillstånd för att kunna ha höns eller andra smådjur.

– Vi ser en stor målgrupp som vill flytta ut till landet och det finns intresse att bedriva verksamheter där.

Riktigt vilken inriktning de andra bostadsområdena skulle kunna få är inte klart än men en del av dem kommer att bli rena livsstilsboenden där exempelvis hästar kan vara inriktningen men också smalare mer udda intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".