Livspusslet kan vara stressande att få ihop. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Oxie

Vårdcentral behandlar stress utan mediciner

1:20 min

Stress kan behandlas utan mediciner. Det tror man på vårdcentralen i Oxie där en speciell stressmottagning öppnat. Stress ska stävjas med bland annat samtal.

– Det är en stressmottagning som vi kallar Hälsobringaren, säger Annika Trunnerup, legitimerad psykoterapeut.

Hon berättar att allt fler Malmöbor söker hjälp mot stress. Stress kan ge väldigt svåra störningar i kroppens funktioner, eftersom inre organ som hjärta, kärl och lungor påverkas. Det leder till både psykiskt och fysiskt lidande.

På Hälsobringaren får patienter därför råd om hur de kan förändra sin livsstil och mottagningen erbjuder även korttidspsykoterapi och klassisk yoga.

– Korttidsterapin fungerar inte på alla, men är bra för dem som stressar på grund av ett livsmönster, säger Annika Trunnerup.

Den klassiska yogan är en beprövad metod sedan 6000 år tillbaka och ska få patienter i balans. Själva mottagningen är ett ettårsprojekt där patienter även kommer att få enskilda samtal och gruppterapi.

– Gruppterapin ökar patienters trygghet i grupper och patienternas förmåga att ta beslut. De blir även medvetna om gamla sanningar som de har om sig själva och som de kanske behöver borsta av, säger Annika Trunnerup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista