Peter Althin (kd) dubbeljobbar - både riksdagsman och advokat på heltid

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Peter Althin som sitter på ett skånskt riksdagsmandat, finns ofta inte i riksdagen. Han blev invald i riksdagen 2002, men jobbar ändå heltid som advokat.

Det är ofta som Peter Althin är i rätten i stället för i riksdagshuset. P4 Radio Stockholm har granskat en rad kostnadsräkningar som Peter Althin har lämnat in till domstolarna. Domstolsverket har på uppdrag av Radio Stockholm tagit fram samtliga utbetalningar som verket har gjort till Peter Althin under mandatperioden.

Många uppdrag
Fram växer en bild av en flitigt anlitad advokat.
Bara i höstas fick han betalt för över 20 rättegångar . Och det var samtidigt som han arbetade hårt med Anna Lindh-fallet. Han närvarade i över 30 förhör med den misstänkte mördaren.

Heltid som advokat
Själv säger Peter Althin att han lägger ned cirka 40 timmar varje vecka på jobbet som advokat, alltså motsvarande en heltid. Detta gör han parallellt med att han sitter i riksdagen för kristdemokraterna. Men han tycker att det finns en balans mellan de olika arbetsuppgifterna.

– Jag tycker att det har gått förvånansvärt bra, och jag har skurit ner min advokatverksamhet en hel del, säger Peter Althin.

Planering krävs
Peter Althin tycker att det handlar om planering för att klara bägge rollerna.

– Sedan gäller det att vara effektiv, att vara här i riksdagshuset tisdagar, onsdagar och torsdagar när kollegerna är i riksdagshuset, säger Peter Althin.

Inga klagomål
Men trots vad Peter Althin säger är jobbet som advokat spritt över veckans samtliga dagar. De kostnadsräkningar som Radio Stockholm gått igenom visar att rättegångar och förhör sker även på tisdagar, onsdagar och torsdagar - dagar då Peter Althin säger att han är i riksdagen, men han säger att partikamraterna från kristdemokraterna inte har klagat.

– Jag har en känsla av att de står bakom mig, säger Althin.

marten.randberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".