Staffanstorps kommun vill bygga en ekoby på en åker i Flackarp. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Lund

Ekoby utan kollektivtrafik ifrågasätts

1:23 min

Staffanstorps kommun har långt gångna planer på att bygga en ekoby i Flackarp i. Byn som ska bestå av 60 hus är planerad till en åker utanför Lund. Men kritiska röster höjs nu från flera håll.

Sammanlagt har Staffanstorps kommun planer för sex områden med olika inriktning. Och det man kommit längst med är alltså den ekologiska byn som ska byggas på en åker invid väg 108 i Flackarp utanför Lund. Där är det tänkt att man ska kunna odla på tomten och hålla sig med höns. Men Naturskyddsföreningen i Lund ser hellre att åkermarken bevaras.

- Den matjord som vi har här är nästan den bästa i Europa och det är en ändlig resurs. Har man väl asfalterat den så går den inte att återställa, säger Margit Anderberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Lund.

Enligt Naturskyddsföreningen saknas dessutom förutsättningar för att tala om en ekologisk trädgårdsby. Det är falsk marknadsföring anser de, bland annat eftersom de boende i byn kommer att bli beroende av bil. Därför kommer byn inte att locka miljöintresserade tror Marget Anderberg. Någon utbyggnad av kollektivtrafiken tror hon inte heller på eftersom det bara handlar om 60 hus. Men ska man då inte få bo på landet över huvudtaget?

- Det finns ju människor som bor där redan. Man behöver inte bygga mer utan ska man planera ny bebyggelse bör man ju åtminstone ansluta den till där det finns kollektivtrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista