Hotfull elev på Pauli avstängd

En elev på Pauliskolan i Malmö har stängts av från undervisningen sedan han hotat både lärare och elever på skolan.

– Alla incidenter med våld och hot i skolan är allvarliga. Vi vidtar alltid åtgärder när det förekommer i gymnasieskolan i Malmö. Men det som är viktigt för oss är att det sker på ett rättssäkert sätt, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö.

Utredning tillsatt
Pauliskolans rektor har stängt av eleven och tillsatt en utredning som inte får ta längre än två veckor. Därefter ska utbildningsdirektör Matz Nilsson utreda om rektorns avstängning är gjord på ett korrekt sätt.

Kan bli avstängd tre terminer
Om det fortfarande finns hot mot elever och lärare på skolan när utredningen är klar, går frågan vidare till utbildningsnämnden som kan stänga av eleven i maximalt tre terminer. Men enligt Matz Nilsson är det mycket ovanligt att nämnden fattar ett sådant beslut.

Hur arbetar ni för att förebygga att sådana här saker sker?
När det går till avstängning av en elev finns det oftast en historik, där eleven haft studiesvårigheter eller där eleven har haft problem i relationer på skolan och då är det oftast olika åtgärder som är insatta, säger Matz Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".