1 av 2
Nu väntar praktik för Alya al Kafaghi. Foto: Axel Palmkvist/SR
2 av 2
Projektledaren Eduarda Zegarra.
Malmö

Bara Krafttag räcker inte

Deltagare: ”Jag går till praktik”
1:36 min

I dag fredag är det avslutning för 13 invandrarkvinnor i Malmö som under tre månader har deltagit i ett av de så kallade Krafttagsprojekten. Men mer behövs för att de flesta deltagarna ska kunna komma ut i arbetslivet.

Vi var med när deltagarna tidigare i veckan övade i bageriet på Frans- Suell-gymnasiet i Malmö. Ackompanjerat av degblandarnas monotona brummande diskuterade deltagarna huruvida det ska vara både vatten och mjölk i bullarna.

Men att komma överens om receptet är bara en av utmaningarna i kursen som drivs av Krafttag i samarbete med Arbetsförmedlingen. Många av de som deltar har aldrig haft ett jobb, varken innan eller efter att de kom till Sverige.

Tanken med Krafttag är att erfarenheten av att prova på olika yrken ska göra deltagarna mer insatta i arbetsmarknaden, samtidigt som de får möjlighet att öva svenska i praktiska moment.

Men när det nu är dags för avslutning är de flesta fortfarande inte klara för arbetslivet.

- Vi kommer att gå till praktik eller tillbaka till skolan. Jag själv har praktik, men det är olika, säger Alya al Kafaghi som är en av deltagarna.

Och syftet med projektet är inte i första hand att skapa jobb direkt. Förutom att ge erfarenheter jobbar man också mycket med att stärka deltagarnas självkänsla. Det säger Eduarda Zegarra på Arbets- och integrationscenter Hyllie som är projektledare för krafttagsprogrammen.

- Det handlar mycket om att de blir medvetna om hur duktiga de är. Och att de får en bild av vilken del av den stora arbetsmarknaden som är intressant för dem, och var de kan bli intressanta för arbetsgivaren. Att lyckas med det är vår största utmaning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".