Malmö högskola tvingas spara

Uppemot 100 anställda kan tvingas gå från Malmö högskola nästa år. Det avslöjades under ett internt budgetmöte på skolan under tisdagen. Anledningen är att Regeringen i sin vårproposition inte ville öka anslagen för högre utbildningar i landet.

Åttiotalets stora barnkullar vill nu komma in på högskolan och i Malmö blir därmed förutsättningarna för att ge så många som möjligt utbildning sämre menar förvaltningschefen Kjell Gunnarsson på Malmö högskola:
– Det är för oss ett trendbrott som är allvarligt beroende på att vi nu står inför en ganska stor ökning av antalet ungdomar i gymnasieskolan som vill gå över till högre utbildning. I Malmö är den ökningen redan inledd, så vi ligger tidigare än Sverige i övrigt.

I värsta fall kan 50 miljoner kronor eller cirka 100 tjänster behöva sparas i nästa års budget. Men det är inte det enda problemet. Högskolan kommer också att behöva brottas med högre hyror i sina nya lokaler i hamnen.
–De pengar som vi tjänat innan på att ha låga lokalkostnader har ju använts för att öka undervisningstäthet och annat. Det innebär att där får vi alltså överföra och gå tillbaka till ett normalt hyresläge om man jämför med andra högskolor i landet, säger Kjell Gunnarsson.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista