Höganäs

Miljonsmäll när kommunchefen slutar

1:26 min

Efter bara tre månaders jobb hoppar Höganäs nya kommunchef av jobbet av personliga skäl. Det kostar kommunen en miljon kronor. Avgångsvederlaget motsvarar nio månaders full lön.

Efter att ha spenderat över 100 000 kronor bara på att leta fram rätt chef står Höganäs nu utan högste chef än en gång. Den 1 september tillsattes tjänsten och redan har den nya chefen hoppat av.

Han förhandlade sig till 67 000 kronor i månadslön men i avtalet står också att han får nio månaders full lön även om han själv säger upp sig omedelbart.  Det gör 600 000 kronor och med sociala avgifter kostar den här affären skattebetalarna mer än en miljon kronor.

– Vi har inte mycket att sätta emot, det är ont om bra folk som kan chefa för en hel kommun, säger personalchefen Bengt Nilsson.

Och kommunalrådet Peter Kovacs (M) tycker det hela är tråkigt.

– Jag tycker inte att det här är rätt. Men vi hade inte kunnat anställa en kompetent kommunchef på sämre villkor. Så är det i Sverige idag.

Hur försvarar du detta inför folket som får betala detta?

– Jag försvara inte det. Men kommunen har behov av en chef och då är det marknaden som sätter villkoren.

Hur gör ni nu?

– Nu har läget ändrats lite. Vi söker kanske en annan typ av person, kanske inte ens med titeln kommunchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista