Nu ska Kronofogden och Konsumentverket ut på turné och informera om skuldsättning. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Skåne

Unga ska få hjälp av Kronofogden

1:33 min

Allt fler svenskar skuldsätter sig det visar en ny undersökning från Kronofogden och Konsumentverket. Och störst är problemet i Värmland och Skåne, här har nästan sju procent så stora skulder att de finns i Kronofogdens register.

Dessutom ökar antalet skuldsatta i synnerhet bland unga. Det här har nu fått Kronofogden att reagera och tillsammans med Konsumentverket ger de sig ut på en turné för att informera kommunerna i Skåne hur de kan jobba förebyggande.

Och det kan ställa till problem, det vet Christian Mattson som varit skuldsatt i över tio år nu.

– Det var mest att man inte hade pengar, och tänkte att man skulle betala nästa månad, säger Christian Mattson.

Christian Mattson är alltså inte ensam. Värst i Skåne är Klippans kommun där åtta procent har skulder hos Kronofogden. I hela Sverige är det drygt fem procent. Dessutom ökar antalet skuldsatta i synnerhet bland unga.

Det här har nu fått Kronofogden att reagera och tillsammans med Konsumentverket ger de sig ut på en turné för att informera kommunerna i Skåne hur de kan jobba förebyggande.

– Vi måste möta dessa personer i ett tidigt skede och sätta in de åtgärder som man kan, och prata om detta med politikerna, säger Annika Sydberger Norrman, kommunikatör på Kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista