Färre svartklubbar i Malmö

Antalet svartklubbar i Malmö har halverats från omkring 40 till 20 sedan i höstas då Malmöpolisen inledde ett samarbete med flera andra myndigheter i det så kallade svartklubbsprojektet. På onsdagen beslutade man att fortsätta med samarbetet tillsvidare.

– Vi ska vara försiktiga med att slå oss för bröstet, men jag tror att det är vårt arbete som lett till minskningen, säger Jarl Holmström, ställföreträdande polisområdeschef i Malmö.

Sedan i höstas har Polisen i Malmö samarbetat med en rad andra myndigheter och med olika förvaltningar inom Malmö stad i svartklubbsprojektet. Polisen har bedrivit spaning och gjort tillslag. Räddningstjänsten har varit med för att snabbt kunna stänga de svartklubbar som till exempel inte har några nödutgångar. Sen har Skattemyndigheten och Försäkringskassan granskat den som driver verksamheten för att dra in olika typer av bidrag och kontrollera bokföringen. Stadsbyggnadskontoret och Miljöförvaltningen har kontaktat fastighetsägarna för att kontrollera vilka tillstånd och bygglov som finns och socialtjänsten kontaktar föräldrarna till de barn som har påträffats vid tillslagen.

– Det är just den sammanlagda insatsen som kan störa svartklubbsägarna och målet är att på sikt få bort dem helt, säger Thomas Albinson, chef för spaningsroteln i Malmö.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista