Marinbiologen David Börjesson spanar efter tumlare. Foto: Bosse Johansson/SR
Ängelholm

Nya rön: Tumlare i Skälderviken året om

Marinbiolog:”Ska sätta skrämmare på fiskenät”
1:17 min

Tumlaren är den enda valarten som förekommer regelbundet i svenska vatten. I Skälderviken finns det tumlare året om, det visare en undersökning som Länsstyrelsen har gjort.

Hydrofoner som placerats ut på havsbotten har registrerat tumlarnas rörelser. Sammanlagt har 22 000 timmar data samlats in, data som kan lära oss mer om hur tumlarna lever .

Det är viktigt att få bättre kunskaper om tumlarna eftersom det är en hotad art. I Östersjön är läget kritiskt, men i Västerhavet är det bättre. Där finns ungefär 23 000 djur.

– Om vi kan lära oss mer om var de befinner sig och vilka livsmiljöer de tycker om så kan vi också bli bättre på att skydda dem, säger David Börjesson, marinbiolog på Länsstyrelsen i Skåne.

Underökningen ger inte svar på hur många tumlare det finns i Skälderviken. För även om man registrerar de klickljud tumlarna ger ifrån sig under vattnet går det inte att skilja det ena djuret från det andra. Men studien visar i alla fall att det finns tumlare där dagligen.

Tumlarna hotas både av miljögifter och den ökande båttrafiken. Men de riskerar också att fastna i fiskegarn och dö. För att minska den risken ska länsstyrelsen starta ett samarbete med yrkesfiskarna i Skälderviken.

– Under vintern kommer vi att börja med ett projekt där vi sätter tumlarskrämmor på fiskeredskap, säger David Börjesson.

– Det är en liten elektrisk apparat som skickar ut ett ljud som gör att tumlarna ryggar tillbaka en bit och håller sig undan fiskenäten. Det här minskar bifångsterna med mellan 80 och 100 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".