Snart öppnar Citytunneln. Foto: Karl-Johan Löfgren/SR
Malmö

Smutsiga tåg i Citytunnelns spår

Trafikverket:”Vi har förberett oss i tre år”
1:43 min

På lördag invigs Citytunneln i Malmö. Spännande och pirrigt, tycker de ansvariga. Förberedelserna kommer resenärerna att märka av i form av färre avgångar och smutsigare tåg den här veckan.

– Spårkapaciteten kommer att vara mindre därför plockas en del avgångar bort, säger Linus Eriksson, chef på Trafikverket Syd

– Det kommer att vara svårt att komma åt bangården, där vi städar och gör i ordning tågen, i samma utsträckning som vanligt. Därför kan städningen av tågen bli lidande.

Söndagen den 12 december klockan 6.05 går det första tåget i vanlig trafik genom tunneln och norrut. Man släpper sen successivt på fler tåg under dagen. Från och med måndagen ska trafiken gå normalt.

Då byts också tidtabellen, tillsammans med hela Europa. Bland annat kommer det att gå tåg mellan Malmö och Köpenhamn var tionde minut. För att klara den stora omställningen utan problem kommer man ha extrainsatt personal.

– Vi har ju förberett oss i tre år för att ta över den här tunneln, men det kan ju uppkomma fel vid inte förutsatt och då måste vi kunna åtgärda det, säger Linus Eriksson.

Är du nervös?

– Inte nervös, men det är spännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".