Fortfaranden många undernärda på äldeboenden

Var tredje boende på äldreboendena i Malmö är undernärd. Det visade en avhandling för 1,5 år sen. Nu följs den upp med en rapport som visar att det fortfarande ser likadant ut, trots ett medvetet arbete med kostfrågorna.

– Undernäring kan aldrig bli noll procent inom äldreomsorgen, utan det är en konsekvens av sjukdom, framför allt, säger Kristina Stefanovic-Andersson, dietist som arbetar med frågor som rör äldre och kost i Malmö Stad.

Men 30 procent låter som rätt mycket?
– Ja, och den siffran tror jag att vi kan pressa ner men den kommer aldrig bli noll procent, säger Kristina Stefanovic-Andersson.

De som framför allt riskerar undernäring är äldre som lider av olika sjukdomar eller depression, eller som tar mediciner som kan minska aptiten.

Kostombud utsågs
Ett av leden i arbetet mot undernäring har varit att utse kostombud bland personalen på alla äldreboenden och utbilda dem om vikten av mellanmål och näringsberikad mat.

– Som gammal och sjuk är det svårt att äta tillräckligt eftersom man äter mindre volym, samtidigt som man har samma behov av näringsämnen som vi andra. Det gör att det behövs näringstätare måltider och det är också viktigt med mellanmål, säger Kristina Stefanovic-Andersson.

Vad behövs för att göra måltiderna näringstäta?
– Det kan vara svårt. Det är framför allt mellanmålen som är svåra att få igenom inom äldreomsorgen, säger Kristina Stefanovic-Andersson.

– Det motsvarar en smörgås och ett halvt glas mjölk, mer än så är det egentligen inte, säger hon.

Tre mellanmål om dagen motsvarar ungefär 200 kalorier, som kan betyda att man vänder undernäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista