Svalt intresse för Barsebäcks samrådsmöte

Bara ett 20-tal åhörare dök upp i Löddeköpinge när Barsebäck bjöd till samrådsmöte inför prövningen av kärnkraftverket enligt miljöbalken.

I den kommande miljökonsekvensbeskrivningen ska Barsebäck bland annat redogöra för vad som kan ersätta kärnkraftverket, om man inte får fortsatt tillstånd.

Barsebäck kommer då peka på import av el från Danmark i det korta perspektivet och på längre sikt naturgasproduktion.

– Vi ser ju konsekvenserna av när vi lade ner Barsebäck 1. Det har gett oss ökad import av el från Danmark. Alternativ två är ju det som är kommersiellt lättast att bygga i Skåne. Vi vet att vi behöver kraftproduktion i Skåne för att klara nätets balans, säger Viktoria Stenqvist, miljöingenjör på Barsebäck Kraft.

En av de få åhörare som tagit sig till mötet tyckte att det mest naturliga alternativet är att elförbrukningen minskar och att det då inte behövs någon ersättning. Men det håller inte Barsebäck Kraft med om.

– Vi ser ju på statistiken från Svensk Energi och den visar på en ökad förbrukning totalt sett under en längre tidsrymd, säger Viktoria Stenqvist.

Men faktum är att elförbrukningen minskade förra året och det menar en annan av åhörarna att det kan det fortsätta att göra.

– Det handlar ju om priser. Folk kommer använda elsnåla hushållsmaskiner som till exempel kylskåp, det finns ju utomlands det är bara vi här i Sverige som inte börjat använda det. Ökar man priserna sjunker användningen, säger Birgitta Möller (mp), Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista