Ny gynekologioprofessur för invandrare

Innan jul kommer det att finnas en professor i reproduktiv hälsa med migrationsrelaterad inriktning, det vill säga sex och samlevnad och gynekologi för invandrare, vid Universitetssjukhuset MAS.

Detta sedan Crafoordska stiftelsen donerat närmare åtta miljoner kronor. Professorstjänsten kommer att utannonseras under sommaren. Nils-Otto Sjöberg är professor på kvinnokliniken och en av dem som har verkat för den nya professuren.

– Vi vill visa att vi har en kvinnosjukvård i staden  som inte bara riktar sig till den svenska kvinnan. Många invandrarkvinnor förlöses på våra sjukhus, vi måste närma oss dem och vara lyhörda för deras önskemål. Detta är ett sätt att hjälpa till att integrera dem som kommit hit och har valt att stanna i Malmö, säger han.

Nils-Otto Sjöberg ser många problem i Malmö som han hoppas att den nya professuren och kompetensen den för med sig kan hjälpa till att motverka.

– Vi har till exempel ett stigande abortantal. Det måste vi hitta lösningar för att minska. Likaså infektioner och missbruk under graviditeten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista