Markplan vid uppgången Malmö C, Citytunneln. Foto: Karl-Johan Löfgren/SR
Malmö

Bara seriösa taxibolag ska bli kvar

Hör om kraven på taxibolagen
1:30 min

När Citytunneln öppnar nu i december börjar också Jernhusen, som äger Centralstationen i Malmö, med sitt nya system för taxibilar. Förhoppningen är att få bort de oseriösa taxibolagen från stationen.

De nya taxiplatserna finns på den norra sidan av Centralstationen. Bara de bolag som har tecknat avtal kommer att få stå där. De måste följa Taxiförbundets kvalitetskrav. För att komma in på taxiplatserna måste bilarna passera en bom, vilket de också får betala en avgift för.

- De ska bland annat vara anslutna till en beställningscentral, ha pristrygghet och får bara överstiga tio procent av normaltaxan. Det ska vara hela och rena bilar med förare som hittar, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

När det är många resenärer ska också taxivärdar finnas på plats för att hjälpa till. Vid Centralstationen i Stockholm finns en liknande ordning som man nu inför i Malmö. Där har det lett till att bolag utan avtal ställt sig vid utgången från Stockholms Central på Klarabergsviadukten, som är kommunal mark.

Motsvarande ska inte kunna ske i Malmö, hoppas Jernhusen. Vid den gamla Pågatågsstationen där taxibilarna står idag äger Jernhusen marken och där börjar snart ombyggnad för en ny cykelparkering.

- Det vi kan påverka är marken precis utanför stationen eftersom det är den vi äger. Runtomkring stationen är kommunen markägare. Vi har en bra dialog med kommunen och hoppas att vi ska kunna samarbeta för att Malmö ska få en bra taxiservice, säger Cecilia Granath.

Bolagen bakom bommen

De bolag som hade tecknat avtal per 29 november 2010

Fågelviksgruppen:
Taxi Kurir
Taxi Skåne
Taxi 020
Klimattaxi

Sverigetaxi

Taxibilarna Limhamn

Taxiverket

Taxi 97

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".