Vårdförbud efter arbetsmiljöinspektion

Arbestmiljöinspektion har förbjudit Malmö kommun att låta hemtjänsten i Malmö centrum sköta om en vårdtagare i och vid sängen. Anledningen är personalen kan få svåra belastningsskador i arbetet eftersom utrymmet är alldeles för trångt kring sängen.

Vårdtagaren som haft hjälp från hemtjänsten under lång tid bor i en lägenhet med trånga utrymmen vid särskilt sängen. På sista tiden har vårdtagarens fysiska hälsa blivit allt sämre och det krävs nu två hemtjänstgrupper med totalt 23 vårdbiträden dagtid, 23 stycken kvällstid och 8 vårdbiträden på natten för att man ska klara av omvårdnaden.

Den fysiska och även den psykiska belastningen på personalen bedöms som mycket hög och flera av vårdbiträdena har varit sjukskrivna. Arbetsmiljöinspektionen skriver i sitt beslut att det måste vara minst 0,8 meter fritt utrymme längs med sängens ena långsida och drygt 3 meter på den andra för att personalen ska kunna hantera lift, rullstol och toastol.

Som läget är nu finns det stor risk för olyckor och belastningsskador och därför förbjuder arbetsmiljöinspektionen personalen att utföra uppgifter kring vårdtagarens säng fram tills det att arbetsgivaren Malmö kommun gjort något åt problemet och förbättrat arbetsmiljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".