Hyreshus i Herrgården i Malmö. Foto: Axel Palmkvist/SR
Malmö

Så ska miljonprogrammen rustas upp

Kommunalråd: ”Utanförskap kostar”
1:33 min

Idag möttes representanter från bland annat regeringen och Malmö stad för att diskutera hur en upprustning av de så kallade miljonprogrammen kan se ut. Anders Rubin (S) kommunalråd i Malmö, säger att han bland annat vill anställa flera av de boende själva för att rusta upp husen.

– Utanförskap och problem kostar mycket pengar. Och frågan är hur vi skulle kunna använda de pengarna istället för att hela tiden hantera symtomen. Hur kan vi göra sociala investeringar i de här områdena för att komma ur problematiken?

Blir det inte svårt att säga att jobben går till just de boende? Det är ju en öppen marknad.

– Ja, men tanken är att vi ska hitta projekt som knyter ihop både satsningen och effekterna av satsningen. Vi ska inte komma uppifrån och göra något och sen fly därifrån. Utan tillsammans med de boende ska vi skapa både arbetsmarknad och förbättrade bostäder. Och då också få massor av andra förbättrade samhällsnyttor, säger Anders Rubin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".