Växel rensas från snö. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Skåne

Färre tåg för säkerhets skull

1:18 min

Tågtrafiken i Skåne kommer att bli glesare i år om vintern blir lika snörik som i fjol. Det blev känt i förra veckan. Och det görs för att trygga säkerheten för dem som arbetar i spåren.

Trafikverket har tagit fram en katastrofplan som innebär att tågsträckor måste stängas av vid snöröjning. Det i sin tur betyder inställda tåg.

– Stänger man av spår för att rengöra växlar så är det klart att det påverkar vår trafik, säger Stefan Rindestig, trafikplanerare på Skånetrafiken.

Tidigare har man rengjort växlarna från snö utan att stänga av tågtrafiken. I stället har snöröjarna fått besked om när ett tåg är på väg och då flyttat sig från spåret. Men efter att banarbetare omkommit i samband med snöröjning har Trafikverket alltså skärpt kraven.

Vilka tågbolag som kommer att beröras går inte att förutspå eftersom man inte vet var någonstans det kommer att snöa. Och Stefan Rindestig är medveten om att det här inte förbättrar Skånetrafikens rykte.

- De kunder som kommer att drabbas blir naturligtvis missnöjda, men här gäller det att vi kan förklara att det kommer att ske och varför. Skånetrafiken och tåg det är nästan idag symbiost med problem. Vi klarar inte av att bedriva all trafik utan problem i vinterväder av den karaktär som varit de senaste dagarna med blåst och snö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista