Skåne

Sluthällt på kommunkontor

Lasse Olsson rapporterar om vattnet
1:31 min

Flera kommuner i Skåne har stängt sina dricksvattenautomater på kommunkontoren sedan man funnit bakterier i vattnet. Det sedan laboratoriet haft anmärkningar på mer än hälften av de prover som togs.

Det är sex kommuner som i ett gemensamt projekt har kollat dricksvattenautomaterna under senaste halvåret. I Lomma plockade man bort alla dricksvattenautomater sedan sju av nio prover hade anmärkningar. I vattnet fann man bakterier, mikrosvampar och aktinomyceter som är en svampliknande mögelbakterie.

I Staffanstorp hade mer än hälften av proven anmärkningar och i ett fall ansågs vattnet som otjänligt och hälsofarkligt sedan man hittat enterokocker, en bakterie som hör hemma i matsmältningssystemet. Den automaten har också stängts av.

Och i Kävlinge fick man ta en apparat ur bruk sedan även där vattnet bedömts som otjänligt.

Det var si och så med skötseln av apparaterna också i kommunerna Landskrona, Burlöv och Svedala. I rapporten skriver miljöinspektörerna att ett par av leverantörerna förklarat att det inte behövdes några skötselinstruktioner.

Ingen på kontoren tycktes heller ha fått ansvar för skötseln. Men nu ska det bli nya rutiner, enligt rapporten.

Riktigt bra eller så kallat tjänligt dricksvatten fanns bara i 45 procent av fallen, och i de fall man hade anmärkningar fanns det ingen omedelbar hälsorisk. Risken var att bakteriefloran skulle växa och att vattnet skulle smaka och lukta illa.

Och så gjorde man en bra upptäckt. På kolsyrat vatten fanns det nästan inga anmärkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".