Felicia Olsson får instruktioner av trafiklärare Håkan Månsson. Foto: Karin Wrangborg/SR
Skåne

Färre skadade i mopedolyckor efter körkortskrav

1:27 min

Ett år efter att kravet på AM-körkort för EU-moped infördes så har antalet dödade och skadade i olyckor med fordonet minskat. Men även antalet nya förare har minskat.

– Det låter kul att lära sig om trafiken, säger Felicia Olsson från Kristianstad håller på att ta AM-körkort. 

Hon måste klara körning med mopeden på trafikskola och ett teoriprov för att få körkortet som gäller för moped klass 1, även kallad EU-moped. 

Kravet infördes oktober 2009. Totalt har lite mer än 18 000 personer klarat provet och fått sitt AM-körkort sen dess. Det är betydligt färre än antalet personer som fick förarbevis för moped klass 1 år 2009, före ändringen. Siffran på antalet förarbevis som skickades ut år 2009 är över 37 900. Så färre nya förare har tillkommit i år än förra året. 

Även antalet svårt skadade och dödade i olyckor med EU-mopeder är färre i år. Fram till november förra året dog sju personer i sådana olyckor, i år har fyra gjort det fram till november. Även antalet svårt skadade i år är färre. 

Håkan Månsson som håller i kurser för EU-moped runt om i Skåne är positiv till kravet på AM-körkort och tror att det ökar trafiksäkerheten. 

– Man ser dem i stan nu, de vi utbildat och det är ganska kul. Man får ett kvitto när killen där borta kollar över axeln innan han svänger, säger trafiklärare Håkan Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista