Skåne

Handkirurgen går mot köstatistiken

SUS: ”Se Skåne som ett enda sjukhus”
1:18 min

Sjukvården i Region Skåne har länge brottats med köer och man har inte kunnat hålla den utlovade vårdgarantin. Men en klinik som sticker ut i statistiken är handkirurgen på Skånes universitetssjukhus, som på rekordtid lyckats kapa köerna.

I augusti hade nästan 1 000 patienter på handkirurgen väntat längre än vårdgarantins utlovade 90 dagar. Men på två månader lyckades man få ner de 1000 övertidsväntande till bara 21 personer.

– I augusti tog de krafttag med att titta över vilka patienter som väntar. De har städat upp sin väntelista och haft extramottagningar som varit väldigt uppskattade av patienterna, säger Lena Kjellman Kiebach som är vårdgarantiansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Men det är faktiskt fler än handkirurgen som lyckats korta köerna. Det visar Region Skånes egna siffror på väntetider som rapporterats in av klinikerna.

Målet är att 80 procent av patienterna ska få kortare kötid än 90 dagar. Nu har andelen patienter som väntar högst 90 dagar på en tid till besök ökat till 86 procent. För operationer har samma siffror ökat till 79 procent och sammantaget gör det att Skåne nu ligger över rikssnittet.

Tror du att handkirurgens koncept kan förlängas till andra delar av sjukvården i Skåne?

– Vi jobbar på ett likartat sätt i hela Skåne, med att titta över väntande patienter. Ibland finns det patienter som inte vill åka dit det finns kapacitet. Det handlar om att vi måste tänka på ett nytt sätt, att se Skåne som ett sjukhus men att man kan få vården på olika platser, säger Lena Kjellman Kiebach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".