Många lastbilar har kört av vägarna i samband med snöfallet. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Skåne

Vill att lastbilar ska stanna i hamn

Trafikverket: ”Undvik väg 19”
1:14 min

En lång rad tunga fordon har kört fast i snön, ställt sig på tvären eller halkat av de skånska vägarna. Därför uppmanar Trafikverket de chaufförer som ankommer till Ystad att stanna kvar i hamn.

– Vi har haft stora problem under dagen, framförallt på väg 19 norrut mot Kristianstad, berättar Trafikverkets informatör Malin Bergkvist.

– Lastbilarna fastnar och kan inte ta sig uppför backarna. Och om en lastbil får stopp får nästa som kommer det också.

Därför har verket nu informerat via färjorna om att lastbilschaufförerna helt inte ska köra på väg 19, utan stanna i Ystads hamn tills ovädret är slut. Om det inte går uppmanas chaufförerna att köra E 65-an via Malmö.

– Men vi kan inte förbjuda någon att ge sig ut. Det är ett val som lastbilsförarna själva måste göra, betonar Malin Bergkvist.

När Trafikverket gått ut med liknande uppmaningar tidigare brukar åtminstone en del av förarna ta till sig råden, säger hon.

Inte bara tunga fordon har råkat ut för olyckor under dagen. I Lund skadades en äldre kvinna allvarligt i en krock mellan en personbil och en ambulans. Och vid brofästet på Lernacken utanför Malmö skadades en annan bilist i en olycka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".