Sydsveriges poliser kan komma att ledas från gemensam central

Polisen i Skåne är positiva till förslaget att slå ihop ledningscentralerna för hela södra Sverige. Det skulle innebära att alla poliser i Skåne, Kalmar län, Blekinge och Kronobergs län skulle ledas från ett och samma ställe.

- Det blir mera rationellt och i viss mån kan man göra besparingar på det sättet. Man har också möjlighet att hålla en högre kompetens, säger Per Svartz som är polismästare och taktisk ledare hos Skånepolisen.

Skånepolisen ser förslaget som en bra idé men säger samtidigt att det är viktigt att övergången får ta sin tid. De föreslår i sin tur att man först slår ihop ledningscentralerna i Blekinge, Kronoberg och Kalmar, där ett tätt samarbete redan finns innan en verklig hopslagning sker. Det skulle möjliggöra att använda Skånes ledningscentral reserv om det skulle uppstå tekniska problem.

Som en av riskerna ser man bland annat att det till en början kan förekomma vissa tekniska problem. Liknande de m som uppstod när ledningscentralerna i Skåne slogs ihop.

- Man ska inte underskatta det. Det är ju väldigt tekniskt komplexa arbetsplatser, säger Svartz.

anna.gjores@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".