Danskt intresse för svenska gymnasier

Danska ungdomar visar allt större intresse för de svenska gymnasieutbildningarna. Ett 30-tal ungdomar har sökt till gymnasieprogram i Malmö till hösten.

- Många har en bra bild av den svenska skolan och vill hellre gå gymnasiet här, säger Anette Lawesson som är tillförordnad chef för Malmö Kommuns

Framför allt är det medieprogrammet och estetiska program med dans- och teaterinriktningar, som lockar danskarna men också hantverksutbildningar. Många pendlar över från Danmark men Annette Lawesson har inte uppfattningen att det är lika många svenska elever som läser på danska gymnasier.

Man jobbar nu på att ta fram ett bra system för att översätta de danska betygen, men det är inte helt okomplicerat. Enligt Annette Lawesson konkurrerar de danska eleverna inte med den största delen av de svenska eleverna. Däremot konkurrerar de med den lilla gruppen som tas in i den fria kvoten.

- Nu söker de i samma grupp som tas in på den fria kvoten, det vill säga dem som av någon anledning inte anser sig ha fått en god chans att skaffa bra betyg. Till exempel om man varit långvarigt sjuk, säger Annette Lawesson.

anna.gjores@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista