Falska valsedlar sprids från Lund

Falska valsedlar för valet till Europaparlamentet har upptäckts på ett postkontor i Malmö. Valsedlarna finns att ladda ner från en hemsida på Internet. Bakom den står en organisation i Lund.

Valsedlarna på hemsidan bär partibeteckningen ”junilistan”, men har helt andra namn än Junilistans riktiga valsedlar. De toppas av en person från Lund och på listan finns också namnen på Kirunapolitikern Lars Törnman, med titeln ”SAP-oroare” och Paul van Buitenen, en holländsk revisor som avslöjade oegentligheter inom EU-kommissionen för några år sedan.

Bakom hemsidan står en organisation som kallar sig Junirörelsen. Deras information på Internet finns hos en förening i Lund som förespråkar miljövänliga energikällor och säger sig lobba för att man ska satsa på vätgasdrivna fordon. Valsedlarna ska enligt hemsidan ses som ett ironiskt inslag, men på Junilistan tycker man inte att det är kul.

- Vi ser detta som ett sabotage, säger Jesper Katz som är informationsansvarig hos den riktiga Junilistan.

Junilistan har nu försökt nå ut i pressen för att varna för de falska valsedlarna. Partiets ledning har inte hunnit träffas ännu, men Jesper Katz utesluter inte att det kan bli tal om polisanmälan.

Leif Nyberin som är valhandläggare på länsstyrelen i Skåne säger dock att om de falska valsedlarna används så kan det gynna partiet.

- Det troliga är att rösten tillfaller det riktiga partiet Junilistan. Man bortser dock från namnen på de falska sedlarna eftersom Junilistan registrerat vilka namn som kan representera partiet, säger Leif Nyberin.,

anna.gjores@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".