Skanska nekar facklig valinformation

Fackförbundet Byggnads nekas tillstånd att besöka en av byggföretagets Skanskas arbetsplatser. Facket ville informera sina medlemmar inför det stundande valet till EU-parlamentet men arbetsgivaren säger nej.

Den 1 juni hade ordföranden för Byggnads avdelning i Helsingborg Ingemar Kvistenberg, planerat att ha ett möte tillsammans med riksdagsmannen Anders Karlsson (s) på Skanskas arbetsplats vid bygget av Hallandsåstunneln. Men de får alltså inget tillstånd att komma in på bygget.

- Inför val eller andra viktiga händelser som till exempel avtal, brukar vi ta oss ut till arbetsplatserna, för att informera vad som är på gång och vad de bör veta, säger Ingemar Kvistenberg, ordförande Byggnads avdelning i Helsingborg.

På Skanska hänvisar man till en policy som kommer från arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier.

– I samband med politiska möten när det är val så har vi policyn att de ska förläggas utanför arbetstid, säger Ingemar Legrell, regionchef på Sveriges byggindustrier Syd.

Hur motiverar ni den policyn?
– När det är val vill många partier komma till vissa arbetsplatser, det skulle inte gå och man kan ju inte heller säga att vissa partier får komma men inte andra, säger Ingemar Legrell.

Men Ingemar Kvistenberg tycker att det är viktigt att facket får komma ut på arbetsplatserna och informera om fackliga och demokratiska frågor, en rätt som finns inskriven i kollektivavtalet.

– Om inte de andra partierna tar den möjligheten är det upp till dem. Men vi vill informera våra medlemmarna om att det är val och att de skall gå och rösta. Det är viktigt för Sverige, säger Ingemar Kvistenberg.

Vad händer nu?
– Jag har pratat med den som är lagbas på tunnelbygget och han tycker också att det är rätt irriterande och löjligt av Skanska. Mötet skulle hållas under deras rast så det hade inte tagit någon tid från produktionen, säger Ingemar Kvistenberg.

Det fackliga informationsmötet hålls nu istället utanför arbetsplatsens grindar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".