Våldsam krasch på ny racingbana

Bara två dagar efter invigningen inträffade under söndagseftermiddagen den första olyckan på den nya dragracingbanan i norra hamnen i Malmö.

– Greppet släppte för föraren uppe vid mål när han körde i ungefär 200 km/h. Han sladdade in i säkerhetsräcket och fick då ett kast på andra hållet och voltade två varv, säger Christer Håård, ordförande i den ideella föreningen Skånes racers som driver banan.

Föraren fördes till sjukhus för kontroll men klarade sig lindrigt undan

– Han är mörbultad och har ett blått öga, säger Christer Håård.

Säkerheten har varit viktig
Banan i Malmö hamn är en kommunal satsning efter flera års problem med olagliga biltävlingar på gatorna i området.

Säkerhetstänkandet har stått i fokus och även i bilarna finns speciell säkerhetsutrustning. Att den här olyckan kom bara två dagar efter invigningen är en slump menar Christer Håård.

– Motorsport är motorsport och där händer sådana här saker. Det är bara materiella ting som går förlorat och då kvittar det egentligen, säger Christer Håård.

Nu klarade sig föraren utan allvarliga skador, men hade det här varit på en vanlig gata hade resultatet blivit annorlunda.

– Ja, det hade varit en katastrof. Men en sådan här bil kör du lämpligtvis inte med på gatan, det är en dragracingbil, säger Christer Håård.

Påverkar den här olyckan ert framtida säkerhetsarbete?
– Ja, vi tar naturligtvis detta till oss men alla säkerhetsdetaljer som vi har och har jobbat med har fungerat klanderfritt, hela helgen, säger Christer Håård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".